Bîrlogul artistului

O oră și 20 de minute cu shinkansen-ul de la Tōkyō. Încă vreo 40 de minute cu un tren local, scurt și scîrțîind, care șuieră din țignal la fiecare intrare în tunel. Apoi încă 30 de minute cu un autobuz de țară, curat lună și absolut gol, cît să priască intimitatea.

Tot mai departe de civilizație, tot mai întortocheat pe serpentine, tot mai adînc în pădure, tot mai sus în munții din Fukushima. Căci unde altundeva se putea ascunde Dalí?

Da, acel Dalí. Salvador, artistul, suprarealistul. L-am dibuit 🙂 Cu greu, dar l-am găsit și a meritat. La Muzeul de Artă Modernă Morohashi, pitit în Fukushima profundă, într-o poiană luminoasă, dincolo de pata radioactivă. Bîrlogul cel mai potrivit pentru un suprarealist.

Dali

Muzeul e fondat acum aproape 30 de ani de un domn Morohashi, care-a făcut la un moment dat o pasiune pentru arta lui Dalí și a început să colecționeze de toate – picturi, sculpturi, cărți, scrisori, fotografii, schițe, desene, amintiri, nimicuri, orice. (De altfel, muzeul e deschis numai cîteva luni pe an, din aprilie pînă în noiembrie, pentru că în rest proprietarii cutreieră lumea ca să vîneze noi obiecte pentru colecție.)

E atît de luminos și de liniștit încît nu simți cum trece timpul. Și cu atît de puțini vizitatori încît de la un moment dat am avut toate sălile de expoziție numai pentru noi, pierduți printre zecile de sculpturi.

Cînd ajungeți prin Fukushima, nu ezitați să treceți pe la Morohashi. E multă liniște și e mult Dalí. E tare fain.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

14 + 15 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.