Kōbō Abe ar fi putut primi premiul Nobel…

Yomiuri Shinbun publică azi un interviu cu Per Wästberg, preşedintele în exerciţiu al comitetului Nobel pentru literatură. Întrebat despre scriitorii japonezi, Wästberg face o mărturisire interesantă: la începutul anilor ’90, Kōbō Abe (安部公房) era în cărţi pentru Nobelul literar – dacă nu ar fi murit pe neşteptate în 1993, probabil că ar fi primit premiul… Aşa, în 1994 a fost selectat Kenzaburō Oe (大江健三郎), al doilea japonez după Kawabata în 1968.

Wästberg mai adaugă şi că, tot cam pe-atunci, un alt nume intens vehiculat a fost cel al lui Yasushi Inoue (井上靖), ajuns şi el pe lista scurtă a celor care ar fi putut primi premiul. Pe de altă parte, întrebat despre Mishima, Wästberg răspunde că, în Occident cel puţin, nu era atît de bine văzut precum Abe, deci şansele lui au fost din start mult mai mici.

Evident, reporterul a adus în discuţie şi numele lui Haruki Murakami, pomenit destul de des în ultima vreme ca posibil candidat pentru Nobel – Wästberg răspunde scurt: „Nu discut despre scriitori în viaţă”. Normal.

Kōbō Abe, Yasushi Inoue, Yukio Mishima

Pînă una-alta – adică pînă se hotărăşte comitetul dacă Murakami o să ia sau nu premiul, şi dacă da, cînd anume – eu zic să ne bucurăm de cărţile tuturor, mai ales că le avem şi traduse în română pe cele mai importante. Şi să nu mai gîndim în termeni de ”what if?…”, că asta nu se termină niciodată :P.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 × 4 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.