Mîţa divină

În dimineţile cînd nu plec devreme spre facultate, îmi fac în tihnă tabieturile de moşneag ursuz – micile ritualuri fără de care aş fi morocănos toată ziua. Fac cafeaua, iau ziarul din cutia poştală şi pachetul de ţigări de pe birou şi ies ca şopîrla la soare în faţa casei, pe mini-terasa unde-mi ţin şi bicicleta de obicei. Am acolo un scaun de camping şi scrumiera: mă afund în lectură, mă dezmeticesc treptat cu ness-ul şi savurez tutunul. Şi, între timp, mă mai opresc să privesc lumea.

După 8, se potoleşte zarva de copii mergînd în cîrduri spre şcoală, de oameni ai muncii grăbindu-se spre gară şi de maşini de gunoi. Se lasă o linişte vremelnică pe care n-o întrerupe decît fîşîitul ziarului meu. Şi atunci, întotdeauna pe la aceeaşi oră (cam 8:15), apare mîţa. Mîţa divină.

Cred că e a vreunui vecin de pe undeva, care o lasă să hălăduiască pe-afară. Vine întotdeauna din spatele casei, pe aleea din stînga mea, tacticoasă ca orice felină care se respectă. Cînd ajunge în dreptul meu, se opreşte brusc, se uită cu amestecul ăla tipic de teamă şi curiozitate, după care îşi vede mai departe de drum. Trece la casa de vizavi, amuşină scuterul vecinei şi apoi urcă scara spre etaj. Nu merge pînă sus, ci, invariabil, se opreşte pe penultima treaptă. Se uită în jur cîteva secunde, după care se face covrig cu botul pe labe şi adoarme. De fiecare dată. (Sau, cel puţin, în fiecare zi în care am eu răgaz de cafea pe terasă). Nu miaună, nu mîrîie, nu toarce, nimic. Parcă e desenată pe treapta aia.

E o mîţă albă cu pete gri pe coadă şi pe corp. Şi, de fiecare dată cînd o văd, îmi aduc aminte de nemuri-neko (眠猫), mîţa dormindă de la templul Tōshōgū din Nikkō, cea despre care se spune că îl reprezintă pe însuşi Ieyasu, shōgun-ul cel mai de soi – care, de altfel, era considerat reîncarnarea lui Buddha Yakushi vindecătorul… Adică asta:

IMG_7402_01

Exact aşa arată şi mîţa divină care-mi străbate mie dimineţile.

Deci… cred că mă bîntuie spiritul lui Ieyasu.

2 Comments

 1. Mihaly Foldes said:

  Sau ii place aroma de ness 🙂

  02/03/2016
  Reply
  • roman said:

   Sau laptele din ness 🙂

   02/03/2016
   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 × 5 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.