Orașul păpușilor

Iwatsuki, sau “orașul păpușilor”, este un loc aparte nu departe de Tokyo. Cele mai multe și mai rafinate dintre păpușile folosite pentru Hina matsuri (3 Martie) și pentru Tango no sekku (5 Mai) de-aici vin, pare-se. N-am apucat să aflu prea multe altele despre loc sau despre magazinele de păpuși din zonă, pentru că mai tot era închis cînd m-am abătut eu pe-acolo, sîmbătă după-amiază. Dar după ce-am bîntuit aiurea pe tot soiul de străduțe mai mult pustii decît interesante, am dat de un magazin deschis și de un muzeu mic alături, Ningyo no rekishikan 人形の歴史館. Muzeul era închis, însă doamna de la magazin s-a îndurat de mine și l-a descuiat. Am pus o sută de yeni în cutia de lîngă ușă, și-am fost lăsată singură într-o clădire nu mai mare decît o casă, ticsită cu sute de păpuși mai noi sau mai vechi. O vizită cam cum mi-aș dori să fie toate vizitele la muzeu – liniște și pace, nimeni în jur și multe vechituri :P.

Păpușă hina.

Mi-e greu să descriu ce-am simțit cînd am ajuns în camera de la etaj, unde-am dat de toți miniștrii de mai jos, în straie ponosite de vreme, aliniați în șiruri lungi și cu privirea fixă :)).

Aglomerație mare.

Domnul de mai jos e printre noi din epoca Meiji. Se ține binișor, nu?

Păpușă din epoca Meiji.

Lăsînd gluma la o parte, modestul muzeu e o minunăție, cu-atîtea comori îndesate în doar cîțîva metri pătrați! Dacă se-ntîmplă s-ajugeți vreodată prin zonă, îl recomand cu drag. Eu mai plănuiesc o mini-excursie, pe cînd înfloresc cei 600 cireși în parcul din localitate :). Poate mă și trezesc mai devreme și prind ceva mai multe magazine deschise :P.

Genroku bina. Costum in 12 straturi (十二単衣 juunihitoe).

Păpușele. La propriu 🙂
Și mai multe păpușele
Not creepy at all 😀

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

four × three =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.