Protest

Din cînd în cînd, te-apucă din senin cîte o nevoie fiziologică prin cîte-un loc public. Pe stradă, în tren, într-un magazin. Din fericire, Japonia are catralioane de toalete publice, risipite peste tot și, desigur, gratuite – n-am plătit niciodată nici un sfanț pentru vreo nevoie. De cîteva ori, cîte-un ceferist mai inimos m-a lăsat chiar să intru în gară numai pentru urgența provocată de vreo petrecere tîrzie în noapte… Dar divaghez.

Azi m-a pocnit nevoia prin Shinagawa, așa că am intrat în prima toaletă publică peste care-am dat. M-am dus țintă spre pisoare, desfăcînd grăbit tot ce trebuia desfăcut întru ușurare. Și, cînd să comit eliberarea, am rămas împietrit de uimire la vederea celui mai original / haios / eficient protest antiguvernamental pe care l-am văzut vreodată. Plasat exact acolo, unde ar trebui să țintească jetul:

protest

Desigur, am uitat instantaneu de orice nevoie, m-am încheiat în grabă și am scos telefonul să fac poza asta…

Textul e suficient de explicit:

război

nebun

premierul Abe

Mda. Un soi de haiku, scurt și la obiect. Am presupus că protestul se referă la încercările din ultima vreme ale guvernului de o forța o modificare a Constituției astfel încît Japonia să aibă oficial o armată care să poată interveni (și) în misiuni în afara teritoriului, criticate de o parte a populației pentru că ar fi în contradicție cu ideea de națiune nebeligerantă, instituționalizată după al doilea război mondial. 

Mă întreb dacă forma asta de protest o să se răspîndească… 

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 × two =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.