#rezist: între timp în Japonia…

La București, protestele continuă, iar pe alde Dragnea și toată șleahta din PSD îi doare undeva. Între timp, în Japonia…

Yoshihiro Ueda, șeful consiliului prefectural din Kyōto – un soi de președinte de consiliu județean – a anunțat ieri că-și dă demisia din funcție. Motivul? Cadouri în valoare de 20.000 de yeni. Adică 167 de euro, la cursul de azi.

Da, 167 de euro.

Ueda a trimis cadou vreme de 5-6 ani cîte două sticle de 1 shō (aprox. 1,8 litri) de sake la brigada de pompieri din circumscripția unde a fost ales. Ca să-și ceară scuze că nu poate participa la activitățile lor și în semn de recunoștință. Două sticle în valoare de 1.500 de yeni fiecare = 3.000 de yeni pe an x 6 ani = 18.000 de yeni. Hai, rotunjit, 20.000. (Detalii într-un articol aici și un reportaj TV aici.)

Își dă demisia din funcția de președinte de consiliu pentru că legea japoneză interzice aleșilor să ofere bunuri sau cadouri de orice fel și de orice valoare persoanelor fizice sau juridice din circumscripția unde au candidat. Scurt și la obiect.

Da, demisie pentru 20.000 de yeni. 167 de euro.

Nu spun că sistemul politic japonez ar fi ideal – nu e nici pe departe – dar parcă mai are totuși urme de bun simț. Se aude oare și pe la București?

#rezistăm #noapteacahoții #văvedem

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

15 − thirteen =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.