Scrisori din Cipangu

Gata, iese cartea!

Scrisori din Cipangu. La Editura Trei. Cu lansarea oficială pe 19 martie, de la ora 17 trecute fix, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu. Douăzeci și una de proze japoneze nici prea lungi, nici prea scurte, cu intrigă, personaje și tot dichisul, scrise de autori români. Și sîntem și noi doi printre ei 🙂

Noi fierbem toți, entuziaști și nerăbdători, căci ne pregătim să expediem scrisorile din Cipangu – închidem plicuri, lipim timbre, scriem adrese, abia așteptăm să ne vedem cu destinatarii… Și ne amintim cu drag cum a început aventura asta frumoasă care a devenit carte.

Cu o mîță. Așa a început totul. (Se putea altfel?) O felină care mi s-a strecurat întîi în suflet și apoi pe tastatură acum aproape trei ani, în mai 2013 – la început mie, apoi și celorlalți. Asta:

IMG_7402_01

Am scris despre ea aici, am dat mai departe pe Facebook (care, de altfel, există în primul rînd pentru poze cu pisici, nu?), prietenii au citit, au comentat, ne-am conversat, și de-acolo a încolțit ideea – “Ce-ar fi să ne adunăm mai mulți să scriem povești din Japonia?”

Și ne-am adunat. Întîi într-un “nucleu de inițiativă” (comitet? grup? comisie?) – șase oameni, toți trăitori în Japonia și toți – vorba cuiva – “un pic scriitori, un pic traducători, un pic critici literari, cel mai mult cititori”: Irina Holca, Carmen Săpunaru Tămaș, George Moise, Roman, Alex și Sabina Yamamoto. La început am făcut șezători și planuri și proiecte pe net, după care ne-am adunat și-n carne și oase, prima dată în februarie 2014 (moment cînd am făcut și poza↓). 

cei 6
Irina, Carmen, George, noi și Sabina

Am pus țara la cale, am făcut un grup pe Facebook și am dat sfoară în țară. Și ne-am apucat de povestit. Și de scris.

Și poveștile au început să curgă; mai cu țîrîita, mai puhoi, după cum aveam energie, inspirație și timp. Le-am citit, le-am puricat, le-am bibilit, le-am rescris, le-am citit iar. Ne-am sfătuit, ne-am consultat, ne-am certat, ne-am împăcat, am argumentat, am votat, am ales. 

Pînă la urmă am rămas cincisprezece, cu douăzeci și una de povești. În ordinea cuprinsului, sîntem: Mirona Bengescu, Maria Grăjdian, Irina Holca, Elena Lulea Kase, George Moise, Alexandra Mustățea, Raluca Nagy, Roman Pașca, Monica Tamaș, Carmen Săpunaru Tămaș, Sabina Yamamoto, Horea Sibișteanu, Deea Avram, Radu Leca și, cu voia dumneavoastră, ultimul pe listă, Dan Perjovschi (care semnează ilustrațiile).

Și da, sîmbăta asta e lansarea. 19 martie, ora 17:00, Librăria Humanitas de la Cișmigiu. O parte dintre noi o să fie acolo:

lansare oficială

Vă așteptăm cu drag! Și sperăm să vă placă scrisorile noastre. 

***

PS: Ne găsiți aici, pe toți 🙂

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

two × three =