Sfîrșitul unei ere

Astăzi e ziua împărătesei Michiko, soția lui Akihito, care împlinește 83 de ani. Și ziua cînd am aflat cînd se sfîrșește o eră – Heisei, care a început în 1989.

După ce împăratul a sugerat anul trecut în august – într-un discurs televizat extrem de rar – că-și dorește să abdice în viitorul apropiat, guvernul, Dieta și cohorte de experți au întors problema pe toate părțile: abdicarea e permisă de actuala constituție? dăm o lege specială, aplicată numai în cazul ăsta, sau una care să rămînă aplicabilă și în viitor? reformăm acum statutul casei imperiale să permitem și accesul femeilor pe tron, sau mai amînăm? sau schimbăm tot, dar nu reformăm nimic? etc. Prin cercurile filosofilor, s-a dezbătut chiar destul de serios dacă faptul că legea actuală nu-i permite împăratul să abdice nu e cumva o încălcare a drepturilor omului…

Pînă la urmă, s-a ajuns la o soluție: Dieta a adoptat o lege care se aplică numai în cazul ăsta, al împăratului de-acum. Iar azi guvernul a făcut public calendarul oficial: cel mai probabil, Akihito va abdica la 31 martie 2019, iar fiul lui, Naruhito, va deveni împărat pe 1 aprilie.

Lista de nume posibile pentru noul împărat (și noua eră) e deja pregătită, urmează să se aleagă unul, care va fi anunțat în primăvara lui 2018.

Vorba ceea, un sfîrșit e un început.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

two + 16 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.