#văvedem și din Japonia

#văvedem

Da, vă vedem și din Japonia. Om fi noi departe de țară, la celălalt capăt al lumii, dar ne pasă – avem familie, avem prieteni, avem copilărie, avem amintiri și unii dintre noi s-ar putea să aibă și viitor în România. Ne interesează ce se întîmplă în țară, așa că în ultimele două săptămîni am stat lipiți de Facebook, de internet și de ziare ca să luăm cît mai exact pulsul lucrurilor. 

Eu, personal, am încercat din decembrie încoace să mă împac cu ideea de PSD la guvernare. E partidul votat de o parte din Românie ale cărei valori nu le împărtășesc, dar încerc să le înțeleg și să le accept. Deci nu am o problemă cu faptul că e PSD la guvernare – așa a ieșit la vot, așa e democratic, asta e. Să guverneze PSD. Dar nu așa. Nu în crucea nopții, pe ascuns, cu ordonanțe șmechere trecute pe șest, fără dezbatere, într-un simulacru de ședință de guvern. Nu așa. 

Am încercat să-mi închipui cum ar fi dacă în domeniul meu s-ar întîmpla ceva de genul ăsta. Dacă, de pildă, într-o universitate sau o societate academică cineva din conducere – decan, să zicem, sau președinte – ar hotărî în miez de noapte un lucru care ar afecta direct sau indirect o bună parte din comunitatea respectivă:

De mîine dimineață, se supendă orice investigație cu privire la cei care au plagiat.

Se desființează conceptul de plagiat și nu se mai fac verificări ale lucrărilor academice.

Cei care au hotărît asta sînt infailibili.

Sau vreo altă trăznaie de genul ăsta…

Cum ar fi? Păi, în primul rînd, personajele respective și-ar pierde orice fel de credibilitate academică. Ar fi terminați din punct de vedere profesional. Nu i-ar mai crede nimeni, nu i-ar mai lua nimeni în serios. N-ar mai avea nici o fărîmă de autoritate morală. Și fără îndoială că lumea ar protesta. 

Din fericire, nu s-a întîmplat așa ceva pînă acum și cred că nici n-o să se întîmple vreodată. Dar cînd un guvern care are pe mînă o țară întreagă face așa ceva, e inadmisibil. E descalificant moral și anulează orice brumă de încredere în guvernul respectiv. Cum să-i mai crezi? We don’t beliviu…

De-asta protestez acum. De-asta protestăm și în Japonia. Puțini, dar solidari cu cei de-acasă – dacă am fi fost în România cu siguranță ne-am fi întîlnit în piață. Puțini, dar nu contează numărul. Contează solidaritatea și sentimentul de a fi părtaș la o schimbare care merită pentru că e cu bătaie lungă. Pentru că miza nu e mîine sau poimîine, miza e pentru multe generații de-acum înainte: ce fel de oameni vrem să fim, în ce fel de țară vrem să trăim și de ce fel de țară vrem să ne fie dor. Asta n-au înțeles nici Grindeanu nici Dragnea, de-asta aruncă scîrbiți ciozvîrte de genul 100 de lei în plus la pensie sau salariu și evocă penibil “agenturili străine”. Sau se prefac că n-au înțeles și joacă un teatru ieftin și păgubos.

De-asta protestăm.

De-asta am ieșit sîmbătă și duminică și în Japonia, la Kyōto, la Ōsaka și la Tōkyō, în piețele noastre conectate cu cele de acasă. Ne-au Ne-am organizat, am scris pancarte, ne-am urcat în trenuri, autobuze și mașini și ne-am strîns. Întîi la Kyōto:

 

Între timp, am făcut pregătiri și la Ōsaka:

și la Tōkyō:

Și ne-am strîns. Sîmbătă seara la Ōsaka:

și duminică seara la Tōkyō:

Ne-au ajutat și ne-au susținut prieteni, familie, cunoștințe – japonezi și de alte nații. Ne-au scris pancarte, ne-au făcut fotografii, ne-au încurajat. Cînd le-am explicat ce se întîmplă în România, prima reacție a fost Shinjirarenai… Incredibil. Da, incredibil. Și de-aia o să continuăm să protestăm cît va fi nevoie, așa cum am mai făcut-o pentru cauzele care merită. Atîți cîți sîntem, o mînă de oameni.

***

Între timp, după un articol scurt și nu foarte lămuritor pe Yahoo! News (principalul portal de știri din Japonia), veștile din România au ajuns și la televiziunea națională NHK, care a trimis chiar o echipă la București – lucru rar, care nu se întîmplă decît la evenimente ultra-importante. 

Vă vedem. Vă vede toată lumea.

Ne întîlnim în piață.

#rezist #văvedem #piațavictoriei #protest #guvernarecurată

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 + eight =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.