Zîmbet de copil

Pentru că anul ăsta se împlinesc 70 ani de la sfîrșitul Celui de-al Doilea Război Mondial și 90 de la începutul epocii Showa, Fujifilm a marcat momentul cu o expoziție în care a adunat 130 fotografii făcute de unii dintre cei mai faimoși fotografi ai epocii. O recomand este puțin spus. Este o expoziție densă, în toate sensurile posibile.

Showa cred că e de departe cea mai interesantă dintre epocile moderne japoneze. Hirohito a moștenit tronul chiar înainte de marea criză economică a anilor ’30 și a murit în 1989, în toiul unui progres economic fără precedent pentru Japonia – perioada “miracolului japonez“, în care Japonia și-a dezvoltat economia de trei ori mai rapid decît oricare altă țară din lume; între timp, a intrat în război, a fost învinsă, s-a aflat sub ocupație străină și a cunoscut poate cea mai prolifică perioadă de evoluție artistică de la începutul Meiji. În artă, influența occidentală maturase în toate domeniile, fotografia numărându-se printre acestea. Expoziția de la Fujifilm Square face o trecere în revistă a epocii pe cît de succintă, pe atît de cuprinzătoare. Și emoționantă, mai presus de orice.

Fotografiile înghesuite în spațiul mic al galeriei din Roppongi Midtown spun pe mutește mii de povești despre ce a însemnat Showa pentru copiii ei. De la momentele de fericire pură, copilărească, cînd se joacă în cazemate de zăpadă și se aruncă hohotind în apă de pe vasele din port, pînă la momentele de deplină maturitate – forțată de-mprejurări asupra lor, în care-și petrec întreaga zi de școală buchisind cu un frate legat în cîrcă, ori citind o revistă în timpul prînzului pentru că familiile lor nu-și permit simplul bol de orez sau coaja de pîine pe care colegii le aduc la școală, colecția de fotografii este intimidantă, cutremurătoare și necesară. Necesară acelora dintre noi cărora confortul material și starea de bine le par deja un dat. Necesară acelora care mai au nevoie uneori să vadă cu cîtă seninătate se poate zîmbi, chiar și cînd lumea se destramă în jurul tău. Dar mai mult decît oricui, acum i-aș recomanda-o domnului Abe, care tocmai a trecut legea prin care le-a promis multora dintre copiii japonezi un viitor în care nu vor mai putea să zîmbească decît printre lacrimi. Mai are timp. Expoziția e deschisă pînă pe 30 septembrie.

Showa children

În imagine, de la stînga la dreapta: Domon Ken – “Copii jucîndu-se cu umbrela” (1938), “Asakusa Kaminarimon” (1985), “Copii rîzînd” (1984).

Mai multe informații aici: Showa Children – smiling through good times and bad!@FUJIFILM SQUARE 

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

two × 5 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.